21:51:44 - یکشنبه 30 اکتبر 2022
افت ۵۰ درصدی قیمت وش پنبه در مغان صدای کشاورزان را درآورد
افت ۵۰ درصدی قیمت خرید وش پنبه از زارعان پنبه‌کار شهرستان‌های پارس‌آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز در منطقه مغان در روزهای اخیر، صدای کشاورزان را درآورد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ارس رسا به نقل از ایرنا، خرید وش پنبه با قیمت توافقی ۳۲۰ هزار ریال از اوایل مهرماه در منطقه مغان آغاز شده ولی در یک ماه گذشته قیمت خرید این محصول مهم به تدریج افت کرده و در روزهای اخیر با بیش از ۵۰ درصد افت، به ۱۵۷ هزار ریال کاهش یافته و همین امر سبب نارضایتی و اعتراض کشاورزان پنبه کار شمال استان اردبیل شده است.

ابراهیم هزارجریبی مدیرکل پنبه و محصولات صنعتی وزارت جهاد کشاورزی، نیمه مهرماه در پی افت قیمت خرید وش پنبه تولیدی کشاورزان مغان و بررسی مشکلات موجود، به منطقه سفر کرد و در پی آن مقرر شد که وش پنبه به صورت توافقی توسط هشت واحد کارخانه پنبه‌پاک‌کنی و کشاورزان با تعیین افت ۳۰ و به قیمت هر کیلوگرم ۳۳۰ هزار ریال خریداری شود و در صورت نبود توافق بین طرفین، کارشناس سازمان کشاورزی میزان افت را تعیین کرده و خرید انجام شود.

به گفته کشاورزان مغان، در دو هفته اخیر پس از این سفر و توافق اولیه، قیمت خرید ثابت نمانده و شکل نزولی به خود گرفت به طوری که با ۵۰ درصد افت قیمت، در روزهای اخیر به ۱۵۷ هزار ریال تنزل کرده است.

علیرضا مهاجر معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی به همراه ابراهیم هزارجریبی مدیرکل پنبه و محصولات صنعتی این وزارتخانه روز گذشته در سفری به استان اردبیل مشکلات خرید پنبه در منطقه مغان را با حضور کشاورزان بررسی کردند.

کشاورزان پنبه‌کار منطقه در این نشست به نمایندگی از پنبه‌کاران، مشکل در تهیه بذر مرغوب، نبود نظارت بر توزیع کود، بحران تامین آب پنبه کشت شده، فراهم نبودن امکان خرید تضمینی، افت قیمت محصول تولیدی، ضعف اساسی در برداشت مکانیزه محصول، نبود مدیریت درست در بازار وش پنبه و پرداخت نشدن بهای پنبه خریداری شده را از جمله مشکلات اساسی خود عنوان کردند.

فرماندار شهرستان پارس آباد در جلسه بررسی مشکلات پنبه کاران مغان با مقامات ارشد وزارت جهاد کشاورزی، با اشاره به تولید بیش از ۲۰ درصد پنبه کشور در منطقه مغان، افت روز به روز قیمت محصول پنبه برداشت شده کشاورزان منطقه را تاسف بار و به زیان کشاورزان و تولید این محصول مهم عنوان کرد.

مغان/ ورود دولت برای حل مشکل کشاورزان" href="https://img9.irna.ir/d/r2/2022/10/23/3/169966901.jpg?ts=1666506437573" data-fancybox="gallery">افت ۵۰ درصدی قیمت وش پنبه در <a href=مغان/ ورود دولت برای حل مشکل کشاورزان" width="700" height="467" />

جابر جهان‌بین افزود: لازم است که وزارت جهاد کشاورزی برای تنظیم بازار این محصول مهم مغان که در بیش از ۱۸ هزار هکتار از اراضی منطقه کشت شده است، چاره اندیشی اساسی بکند.

نماینده مردم شهرستان‌های پارس آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز مغان در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه که با حضور بیش از ۲۰۰ کشاورز پنبه‌کار منطقه برگزار شد، گفت: تلاش مسئولان این است که مشکلات تولید کنندگان پنبه منطقه به هر شکل ممکن حل شود.

عباس جهانگیرزاده با تاکید بر تامین توام منافع خریداران و کشاورزان و لزوم برنامه ریزی دولت در این زمینه افزود: هر چند که جلوی واردات محلوج پنبه در هفته‌های اخیر گرفته شده ولی بازار خرید این محصول به زیان کشاورزان است.

وی بر ایجاد صنایع تبدیلی مرتبط با پنبه در منطقه مغان به عنوان یکی از قطب‌های تولید این محصول تاکید کرد و گفت: هم اکنون ۱۸ هزار هکتار از اراضی مغان به زیر کشت محصول پنبه رفته ولی وش پنبه پس از خرید و تبدیل به محلوج برای فرآوری به سایر استان‌های کشور منتقل می شود.

نماینده مردم شهرستان‌های پارس آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز مغان تاکید کرد: در صورت تداوم این وضعیت، کشاورزان منطقه دیگر از سال آینده محصول پنبه را که جزو محصولات اساسی و مورد نیاز جدی کشور است، کشت نخواهند کرد.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم علت پرداخت نشدن بهای پنبه خریداری شده از کشاورزان را نبود نقدینگی در اختیار واحدهای پنبه‌پاک‌کنی در منطقه عنوان کرد و گفت: دولت باید برای خرید محصول روی دست کشاورزان ورود کرده و محصول تولیدی را به قیمت عادلانه خریداری کند.

وی تاکید کرد: قیمت تولید هر کیلوگرم وش پنبه برای کشاورزان منطقه ۲۸۰ هزار ریال برآورد شده و دولت باید با ورود به خرید تضمینی این محصول و پرداخت یارانه، از کشاورزان به عنوان سربازان تولید و استقلال کشور در تامین کالای مهم پنبه به عنوان ماده اولیه چندین واحد صنعتی پایین دست حمایت کند.

جهانگیرزاده با تاکید بر لزوم سرعت عمل دولت در تصمیم برای حل مشکل پنبه کاران مغان گفت: محصول ۱۸ هزار هکتار از اراضی مرغوب کشور در مغان منتظر اقدام مسئولان مرتبط است و اگر مشکل قیمت وش پنبه منطقه مغان حل نشود، تبعات اقتصادی و اجتماعی آن دامن همه مسئولان را خواهد گرفت.

مغان/ ورود دولت برای حل مشکل کشاورزان" href="https://img9.irna.ir/d/r2/2022/10/23/3/169966899.jpg?ts=1666506431963" data-fancybox="gallery">افت ۵۰ درصدی قیمت وش پنبه در <a href=مغان/ ورود دولت برای حل مشکل کشاورزان" width="700" height="467" />

مدیرکل پنبه و محصولات صنعتی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این جلسه با اشاره به توقف واردات پنبه محلوج از خارج کشور و تکلیف وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت تولید و بازار محصول پنبه گفت: ما موظف هستیم که ۱۸۰ هزار تن محصول پنبه کشور را تامین کنیم.

ابراهیم هزارجریبی از کاهش ۹ درصدی واردات پنبه به کشور در پنج ماه نخست امسال خبرداد و بیان کرد: واردات پنبه برای تامین کسری و نیاز کشور انجام می‌شود و واردات مازادی انجام نشده و انجام نخواهد شد.

وی همچنین علت برخی نارسایی‌ها در قیمت محصول پنبه وش در سال جاری را افزایش حدود ۲۰ درصدی سطح زیر کشت این محصول و به تبع آن افزایش میزان تولید ذکر کرد و ادامه داد: سال گذشته ۹۷ هزار هکتار از اراضی کشور به کشت این محصول اختصاص یافته بود که امسال این میزان به بیش از ۱۱۲ هزار هکتار افزایش یافته است.

مدیرکل پنبه و گیاهان صنعتی وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد: تاکنون فراتر از نیاز و برنامه تدوین شده، برای واردات پنبه از خارج اقدام نشده و واردات پنبه نیز در زمان برداشت محصول در داخل کشور متوقف شده است تا مابقی کسری کشور پس از خرید تولید داخل و مشخص شدن میزان نیاز، از خارج تامین شود.

وی بخشی از کاهش قیمت پنبه در داخل کشور را مربوط به کاهش جهانی این محصول عنوان کرد و ادامه داد: تاکنون مجوز هیچ واردات جدیدی برای محصول پنبه صادر نشده و فقط درخواست‌های ثبت شده قبلی بررسی و برخی از آنها تایید شده است.

هزارجریبی، از توقف روند صدور مجوز واردات تا زمان خرید محصول پنبه تولید داخل خبر داد و اضافه کرد: کشاورزان بر مبنای محاسبه قیمت‌های متعارف محصول، پنبه کشت کرده‌اند و این حق را دارند که به قیمتی متعارف محصول تولیدی خود را بفروشند و در این میان نباید کسی متضرر شود.

پس از این جلسه فرمانداران سه شهرستان پارس‌آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز مغان به همراه معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت و مدیرکل پنبه و گیاهان صنعتی این وزارتخانه در جلسه‌ای تخصصی به بررسی مشکلات پنبه‌کاران منطقه پرداختند.

علیرضا مهاجر معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی در خصوص ماحصل این جلسه تخصصی برای حل مشکلات پنبه‌کاران مغان به خبرنگار ایرنا گفت که در این جلسه قیمت توافقی برای خرید وش پنبه کشاورزان منطقه تعیین شد و قرار است امروز رقم تعیین شده به وزیر جهاد کشاورزی پیشنهاد شود تا پس از بررسی اولیه در وزارتخانه، در نخستین جلسه هیات دولت در خصوص تعیین قیمت تضمینی این محصول تصمیم‌گیری شود.

وی بیان کرد: همه مشکلات پنبه کاران منطقه مغان و سایر مناطق کشور احصا شده و امیدوارم که تصمیم اتخاذ شده موجب آرامش در بازار این محصول و جلب رضایت کشاورزان بشود.

به گزارش ایرنا، برداشت پنبه از اراضی زراعی دشت مغان در شمال استان اردبیل با مساعد شدن هوا و شکوفه زدن غنچه‌های این محصول از اوایل مهرماه آغاز شده است.

کشت پنبه در شهرستان پارس‌آباد، اصلاندوز و بیله سوار در منطقه مغان استان اردبیل به علت مساعد بودن شرایط اقلیمی و آب کافی از سال‌های دور رواج دارد و در سال‌های اخیر نیز کشت این محصول گسترش یافته است.

به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، امسال محصول پنبه در ۱۸ هزار و ۲۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی منطقه مغان کشت شده و پیش‌بینی می‌شود که امسال بیش از ۷۰ هزار تن محصول وش پنبه از سطح مزارع منطقه مغان برداشت ‌شود.

ارقام مای و لیدر پنبه مهم‌ترین ارقام محصول کشت شده در منطقه مغان محسوب می‌شود و محصول برداشت شده نیز توسط هشت کارخانه پنبه پاک‌کنی موجود در منطقه، تا سه ماه آینده بسته به شرایط آب و هوایی خرید و به پنبه سفید تبدیل و به واحدهای نساجی فروخته خواهد شد.

مغان/ ورود دولت برای حل مشکل کشاورزان" href="https://img9.irna.ir/d/r2/2022/10/23/3/169966904.jpg?ts=1666506445960" data-fancybox="gallery">افت ۵۰ درصدی قیمت وش پنبه در <a href=مغان/ ورود دولت برای حل مشکل کشاورزان" width="700" height="467" />

تعداد زارعان پنبه‌کار استان اردبیل ۷۵۰ نفر و میانگین تولید پنبه در هر هکتار از اراضی مغان نیز حدود چهار تن اعلام شده است.

پنبه از مهم‌ترین محصولات کشاورزی است که علاوه بر تامین مواد اولیه صنایع نساجی و روغن‌کشی، در اشتغال‌زایی نیز نقش مهمی ایفا می‌کند و کمتر محصول کشاورزی از نظر قابلیت ایجاد ارزش افزوده و تنوع فرآورده هم‌ردیف پنبه است.

هشت کارخانه پنبه‌کنی در منطقه وجود دارد که علاوه بر خرید توافقی، محصول خریداری شده را پس از فرآوری و تصفیه اولیه و تبدیل کردن به محلوج و دانه پنبه، به بازارهای هدف و کارخانه‌های نساجی و روغن‌کشی ارسال می‌کنند.

کشت پنبه در منطقه مغان سابقه طولانی دارد و این زراعت در حفظ مرغوبیت خاک زراعی و کاهش جمعیت حشرات، کنترل آفات و بیماری‌ها نقش بسیار مهمی دارد.

در سال‌های گذشته سطح زیر کشت پنبه در منطقه مغان تا سقف ۲۰ هزار هکتار نیز افزایش یافته بود ولی به علت جایگزین شدن محصولات دیگر، سطح زیر کشت این محصول در سال های گذشته کاهش یافت ولی با افزایش قیمت محصول و حمایت دولت، کشت این محصول در منطقه مغان در حال افزایش است.

تازه های خبر
آمار وبسایت
  • بازدید امروز: 13
  • بازدید دیروز: 1103
  • کل بازدیدها: 5281600
وب لوکس موسسه خیریه آرزو وب لوکس وب لوکس وب لوکس وب لوکس
چندرسانه اي